Daniel Șandru

Președinte juriu

Secretar de Stat, Cancelaria Primului Ministru, Departamentul CENTENAR, Director Onorific al revistei de cultură contemporană TIMPUL, director editorial Adenium. A publicat volumele „Reinventarea ideologiei” (2009, Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, Premiul revistei Sfera Politicii și Premiul revistei Transilvania pentru filosofie politică) și „Ipostaze ale ideologiei în teoria politică” (2014, Premiul revistei Transilvania pentru teorie politică) și a coordonat 6 volume pe teme de teorie și știință politică.

Radu Vancu

Literatură

Poet, eseist și traducător român. Este conferențiar universitar la Facultatea de Litere şi Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, editor coordonator al revistei de cultură contemporană Timpul şi redactor la revistele Transilvania şi Poesis Internaţional. Cărţi de poezie: Epistole pentru Camelia (2002), Biographia litteraria (2006), Monstrul fericit (2009),Sebastian în vis (2010), Amintiri pentru tatăl meu (2010), Frânghia înflorită(2012). A publicat și o poveste pentru copii, Shilluk. Scrisoare pentru Franz Binder (2013). Eseuri: Mircea Ivănescu. Poezia discreţiei absolute(2007), Eminescu. Trei eseuri(2011), Mistica poeziei (2013), Poezie și individuație (2014).

Cătălin Sava

Arte

Cunoscut jurnalist cultural și muzicolog român, absolvent al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, secția Muzicologie, cu un masterat în tehnici muzicale compoziționale ale secolului 20. A fost reporter, redactor, prezentator și moderator la TVR Iași, Radio Trinitas, TVR București, TVR Cultural, TVR 1, TVR HD. Este moderator al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, dar și al Eurovision Young Musicians și al concertului tradițional de Anul Nou de la Viena. Pentru activitatea sa, a fost distins cu Premiile APTR 2009 și 2012. A publicat cronici muzicale în revistele Convorbiri literare, Timpul, Arta,Opinia Studențească, Monitorul și Ziua de Iași, precum și pe platforma Blogurile Adevărul.

Ioan-Aurel Pop

Educație și cercetare

Ioan-Aurel POP, istoric şi profesor universitar, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, este membru al Academiei Române și al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă de la Salzburg și membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris. Printre cele mai importante lucrări publicate se numără Istoria, adevărul şi miturile, ediţia a II-a Editura Enciclopedica, 2014; Cultural Diffusion and Religious Reformation in Sixteenth-Century Transylvania. How the Jesuits Dealt with the Orthodox and Catholic Ideas, The Edwin Mellen Press, 2014, şi volumul Biserică, societate şi cultură în Transilvania secolului al XVI-lea. Între acceptare şi excludere, Editura Academiei Române, 2012.

Raluca Știrbăț

Societate civilă

Raluca Știrbăț, Preşedinte al Societăţii Internaţionale „George Enescu“ din Viena, s-a născut la Iași și a debutat la vârsta de zece ani pe scena Filarmonicii Moldova din Iaşi sub bagheta lui Ion Baciu. Este câștigătoarea premiilor I la numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale. Raluca Știrbăț și-a susținut teza de doctorat cu tema „Creaţia pentru pian a lui George Enescu” și este inițiatoarea campaniei de salvare a casei Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani. Pentru meritele artistice excepționale și pentru angajamentul social, Ministerul de Interne al Austriei i-a acordat în martie 2013 titlul de „Mesager al integrării”, iar Fundația Pro Patrimonio statutul de Membru de onoare.

Constantin Chiriac

Diplomație publică

Preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, preşedinte al Fundaţiei „Democraţie prin Cultură”, director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, preşedinte al Fundaţiei Româno-Japoneze „Casa Prietenului”, ambasador în cadrul Anului European al Cetățeanului 2013. Lista meritelor continuă cu decorarea prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, premierea de două ori pentru cel mai bun manager de teatru din România, precum și Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume. Roluri în peste 20 de filme, 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări.

Mioara Anton

Memorie și istorie

Cercetător ştiinţific principal în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române. Coordonator al Programului de cercetare IV „România şi Europa în secolul XX“. Secretar al Comisiei mixte a istoricilor din România şi Federaţia Rusă, din septembrie 2006 și vicepreședinte al Asociației Române de Istorie Socială (septembrie 2013). Profesor asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea București (din 2007). Domenii de interes: istoria celui de-al doilea război mondial (diplomație, societate, minorități, curente politice), istoria comunismului din România (relații externe, viață cotidiană, politici sociale), istoria Războiului Rece.

Nicolas Don

Jurnalism

Nicolas Don este jurnalist francez de origine română, cu peste 30 de ani de experiență în domeniul relațiilor internaționale. În Franța, a fost grand reporter la Radio France Internationale și a făcut parte din echipele TF1, M6, France 3 și TV5 Monde. Activitatea sa jurnalistică a acoperit un spectru foarte larg, de la reportaje de război (Liban, Golf, fosta Iugoslavie, fostul bloc sovietic) până la prezentarea unui jurnal cotidian, emisiuni muzicale și transmisiuni de la Roland Garros. În România, a prezentat jurnalul de seară de la Realitatea TV, emisiunile De ce democrația? (TVR 1) și România altfel (The Money Channel) și realizează două emisiuni radio săptămânale la RFI România, una în română și una în franceză.

Experiența acumulată în această postură de observator l-a determinat să treacă „de cealaltă parte a baricadei“ și să devină actor al societății în care trăiește, înființând Fundația ACTUS, organizație non-profit care are drept scop facilitarea colaborării între liderii de opinie și mediul de afaceri. ACTUS propune un dialog permanent vizând analiza constructivă a agendei publice.

Beatrice Rancea

Tinere valori

Beatrice Rancea (n. 1961) a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Regie de Teatru și secţia Coregrafie. A fost regizor de teatru și film, coregraf, interpret, scenarist, dramaturg. În perioada 1980-1992 a fost prim-solistă la Opera Naţională Bucureşti, iar în perioada 2005-2007 a fost director general al Teatrului Naţional din Constanţa. Este asistent la UNATC „I.L. Caragiale”, Bucureşti, iar în 2010 a fost regizor la Opera Naţională Română din Iaşi. A fost este manager al Operei Naţionale Române din Iaşi. În decembrie 2014 a primit Premiul pentru Excelență în management din partea Forumului Muzical Român. În prezent este manager interimar al Operei Naționale București.

Alexandru-Vlad Ciurea

Sănătate

Prof. univ. dr. Alexandru-Vlad Ciurea este șef al Departamentului de Neurochirurgie & Director Științific al Spitalului Clinic SANADOR, Președinte de Onoare al Societății Române de Neurochirurgie și Membru Titular al Academiei de Științe Medicale din România. A înființat departamentul de cercetare în neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni” din București. Este Președintele Societății Române de Neurochirurgie din 1999, vice-președinte al WFNS (Word Federation of Neurosurgery Societies), Vice-președinte al AMN (Academia Multidisciplinaria Neurotraumatologica) din 2008.

Bogdan Pițigoi

Antreprenoriat

Consacrat ca om de afaceri de succes dobândit datorită stilului de manager împotriva curentului, Bogdan Pițigoi a învățat în cei peste 20 de ani de activitate că este foarte important să răsplătești și să susții comunitatea în mijlocul căreia crești. Astfel, de ani buni, prin companiile și fundațiile pe care le patronează, sprijină performanțele tinerilor în învățământ și afaceri, contribuie la îmbunătățirea condițiilor de îngrijire medicală a copiilor și pune umărul la mișcarea culturală ieșeană.